Drukwerk aanleveren

Zo lever je materialen aan

Voor het drukwerk aanleveren zijn enkele richtlijnen handig om (digitaal) materiaal aan Square Design in Nijkerk aan te reiken. We krijgen vaak vragen over welke documenten geschikt zijn voor drukwerk en internet. We gebruiken Adobe-software voor al onze ontwerpen, waaronder Acrobat (pdf), Illustrator (ai/eps) en Photoshop (psd). We werken uitsluitend met deze softwarepakketten om professionaliteit te waarborgen.

Verwerken van foto’s

Pixelbestanden (foto’s) worden vaak gebruikt in Adobe Photoshop en kunnen in verschillende formaten worden ingelezen, bewerkt en opgeslagen. Hier zijn enkele veelvoorkomende formaten:
.psd – Origineel Photoshop-document.
.tiff – Universeel pixelbestand, vaak gebruikt voor foto’s.
.jpg* – Ingepakt (compressed) universeel pixelbestand.
.eps – Geschikt voor complex drukwerk.
.gif* – Voor gebruik op het internet, kan transparant zijn.
.bmp – Voor gebruik in Microsoft Word (Office).
* Gangbare bestanden voor o.a. websites en het internet.

Resolutie (pixeldichtheid) verklaring:

• 72 dpi – Geschikt voor beeldschermen, monitors, en internet.
• 150 dpi – Gangbaar voor interne afdrukken en printen.
• 300 dpi – Gestandaardiseerde hoge resolutie voor drukwerk.

Voorbeeld:

Hier tref je een voorbeeld van een foto opgedeeld in de kwaliteit van 72 dpi en 300 dpi. Lagere resolutiebestanden worden korrelig bij vergroting, wat de kwaliteit van drukwerk niet ten goede komt. Ze nemen echter minder ruimte in beslag in kilobytes, wat de snelheid van internetgebruik bevordert. De juiste keuze hangt altijd af van de toepassing en gebeurt in overleg.

72-dpi-en-300-dpi

Hoe weet ik of een bestand goed genoeg is voor drukwerk?

Kijk naar de pixelmaat en deel deze door 100.
Stel je hebt een foto met een pixelafmeting van 1500px x 2500px dan kan je er een nette afdruk van maken op 15 x 25 cm in drukwerk. De resolutie van deze afmeting is dan 254 dpi. Specifiek:
72 dpi – 1500px x 2500px
254 dpi – 15cm x 25 cm (gangbaar drukwerk)
300 dpi – 12,7cm x 21,17cm (high-end drukwerk)

Aanleveren van foto’s voor drukwerk.

Voor drukwerk willen we graag dat je foto’s op ware grootte aanlevert met een resolutie van 300 dpi. Zorg ervoor dat deze foto’s een uitknippad* hebben en dat ze zijn opgeslagen in CMYK* in de formaten tif, jpg en/of psd. Onze studio kan deze bestanden omzetten voor gebruik op internet of andere doeleinden, indien nodig. Als blijkt dat meerdere bestanden te veel kilobytes in beslag nemen, ontvangen we deze graag via WeTransfer.

* Indien reeds aangemaakt door een professionele toeleverancier. Anders ziet Square Design toe op de correcte verwerking naar gelang toepassing.

Let op: materiaal dat je van het internet haalt, is meestal niet geschikt voor reproductie!

Verwerking en aanleveren van logo’s.

Laat ons uitleggen wat EPS-lijnwerk (logo)bestanden zijn. Adobe Illustrator wordt gebruikt om gangbare logo’s en tekeningen te maken die universeel toepasbaar moeten zijn.

De gangbare formaten:
• .ai: Dit is de naam van het originele Illustrator-document.
• .eps: Dit is de naam van een bestand dat geschikt is voor complex drukwerk.

Een Encapsulated PostScript (EPS)-bestand is een formuletaal die veel wordt gebruikt in de grafische industrie en wordt beschouwd als lijnwerk. In tegenstelling tot pixelbestanden, waarin afbeeldingen worden weergegeven door enen en nullen (11000101 – 11010011, enz.), worden PostScript-bestanden beschreven door coördinaten en vullingen. PostScript-bestanden zijn resolutieonafhankelijk en behouden hun grootte en kwaliteit, ongeacht de vergroting. Ze zijn geschikt voor allerlei toepassingen.

resolutieonafhankelijk

Jouw logo bestaat uit een pad dat aangeeft waar kleur, tekst en andere bewerkingen mogen worden toegepast. Dit pad kan ook worden gebruikt in foto- of pixelmateriaal om een afbeelding of logo vrijstaand te maken en transparant op elke achtergrond te plaatsen.

Leveren van een logo voor drukwerk

Voor drukwerk ontvangen we graag logo’s in .eps* en/of .ai. Onze studio kan deze bestanden omzetten voor gebruik op internet of andere doeleinden. Je kunt deze bestanden verkrijgen via je erkende drukkerij.

Let op: materiaal dat je van internet haalt, is doorgaans niet geschikt voor reproductie!

Adobe Illustrator is volledig uitwisselbaar met Photoshop. Zo kunnen pixelbestanden ook in Illustrator worden geplaatst. Het .eps-bestand dat met een pixelbestand wordt bewaard, blijft echter een pixelbestand. Met andere woorden, vanuit lijnwerk (postscript) kan een pixelbestand worden gemaakt, maar niet andersom!

Werken met kleur

Verklarende begrippen kleurgebruik.
Om kleuren correct weer te geven bestaan er diverse kleurmodellen.
Wij leggen ons toe op de meest voorkomende. Wat zijn de verschillen?
RGB – Kleurmodel van uw digitale camera en monitor (beeldscherm), bestaande uit de kleuren rood-groen-blauw.
CMYK – Kleurmodel voor het vervaardigen van een kleurenafdruk; hetzij drukwerk, bestaande uit cyaan-magenta-geel-zwart. (Cyan-Magenta-Yellow-Black).
Pantone – Internationaal vastgelegde kleurnummers (zuivere kleuren).
Indexed – Kleurmodel t.b.v. het internet (gif-bestand). Slechts 216 kleuren zijn beschikbaar.

Foto’s en luxe drukwerk

Zoals bovenstaande modellen aangeven is het mogelijk kleuren te mengen.
Hetzij op uw beeldscherm, anderzijds in 4-kleuren (full-color) drukwerk zodat foto’s afgedrukt kunnen worden.

kleuren-mengen

Pantone / RAL (zuivere) kleuren

Soms bestaat handelsdrukwerk uit 2 kleuren te weten zwart en kleur “X”. Deze kleur “X” heeft een nummer (Pantone of RAL) en is zuiver van kleur. Bovenstaande kleurmodellen laten het nimmer toe deze kleur “X” zuiver of exact weer te geven. De kleur wordt namelijk opgebouwd uit een spectrum: hetzij RGB of CMYK en blijft daarom altijd een benadering.

Mogelijkheden m.b.t. het bedrukken van zuivere kleuren bestaan en worden in deze uitleg vooralsnog buiten beschouwing gelaten.

zuivere-kleuren

Het kan zelfs voorkomen dat papier een rol speelt in de weergave van kleur. Een mat-papiersoort neemt meer inkt op en kan een kleur dusdanig laten afwijken dat er geen sprake meer is van consequent kleurgebruik. Voorbeeld: een geel-tint op glansend papier kan terugslaan naar ‘oranje’ op mat-papier. Om dit te voorkomen dienen er goede afspraken gemaakt te zijn met uw grafisch specialist en/of vastgelegd te zijn in een huisstijlhandboek.

Waarneming en kleur

Jij neemt met je menselijk oog 16 miljoen kleuren waar (infrarood en ultraviolet laten we even buiten beschouwing). Hieronder vind je 3 spectra die de grenzen aangeven van kleurmodellen. In CMYK (voor drukwerk) kun je kleuren krijgen die niet mogelijk zijn in RGB, en andersom. We zijn beperkt tot wat beide kleurenspectra gemeen hebben. Kleur is dus een ervaring en tot op zekere hoogte een wetenschap. We laten verschillen tussen verschillende (merken) drukpersen, laser- en inkjetprinters, en beeldschermen buiten beschouwing.

grenzen-kleur-model

Voor het correct omzetten van jouw beeldmateriaal hebben we graag origineel beeldmateriaal nodig met een resolutie van 300 dpi. In onze studio zorgen we ervoor dat het kleurmodel correct wordt omgezet, afhankelijk van de toepassing. Omdat kleurgebruik op internet meestal beperkt is tot 216 kleuren, geven we er de voorkeur aan om deze internetbestanden niet te gebruiken voor jouw drukwerk.

Websafe

Binnen je eigen website worden kleuren omgezet naar een ‘websafe’ model. Deze kleuren bevinden zich in een geindexeerd (indexed) kleurenspectrum zodat jouw kleuren op alle digitale uitingen zo consistent als mogelijk overkomen. Gebruikersinstellingen als helderheid van je beeldscherm buiten beschouwing gelaten. Indexed kleuren laten bepaalde nuances achterwege.

indexed-colorwheel-chromaspect

Wij bedenken ideeën

Wil jij creatieve ideeën laten bedenken voor reclame, websites en/of drukwerk? Of voor hoogwaardige belettering en signing voor je bedrijf? Dan zorgen wij ervoor dat je zo lang mogelijk zichtbaar blijft bij jouw klanten. We kijken naar jouw bedrijf vanuit een ander perspectief en met onze ideeën houden we de aandacht nét wat langer vast. Denk bijvoorbeeld aan pop-up mailings, verpakkingen en augmented reality. Met onze hulp boek jij als klant een beter resultaat.

Wil jij ook ideeën vol creativiteit, dtp en opmaak, scherpe tarieven en een toegankelijk visueel concept met perfecte nazorg? Neem dan contact met ons op. Wij staan klaar om het MKB en in-house afdelingen te ondersteunen.