Hoe je perfect drukklaar bestanden maakt en bespaar geld

Tips

Hoe je perfect drukklaar bestanden maakt en bespaar geld. Bij Square Design begrijpen we het belang van efficiënte bestandsvoorbereiding. Of je nu werkt aan een drukwerkproject, het ontwerpen van marketingmaterialen of het creëren van visuele communicatie, het hebben van perfect drukklare bestanden kan tijd en geld besparen. Daarom delen we enkele waardevolle tips om je te helpen bij het creëren van bestanden die probleemloos kunnen worden afgedrukt.

1. Kies het juiste bestandsformaat

Bij het maken van je ontwerp is het essentieel om het juiste bestandsformaat te kiezen. Voor drukwerk zijn de meest gebruikte bestandsindelingen PDF, EPS en AI. Zorg ervoor dat je ontwerp in een van deze -originele bestand- formaten is. Een ‘jpg-bestand’ opgeslagen (bewaard) als ‘eps’ heeft geen toegevoegde waarde. Zo werk je naar perfect drukklaar bestanden.

2. Hoge resolutie afbeeldingen

Voor scherpe en heldere afdrukken moeten alle afbeeldingen in je bestand een hoge resolutie hebben. We raden minimaal 300 dpi (dots per inch) aan voor de beste resultaten. Men treft meer gemak om met de pixelmaat te rekenen. Een pixelmaat van 2750×1450 pixels kan gelezen worden als een kwallitatief bereik in drukwerk van ca. 27,5×14,5 cm.

3. Veilige tekst- en afloopgebieden

Zorg ervoor dat tekst en belangrijke grafische elementen minstens 3 mm van de snijlijnen en de rand van het papier staan. Dit voorkomt dat er delen van je ontwerp worden afgesneden tijdens het drukproces.

4. Gebruik cmyk kleuren

Drukwerk maakt gebruik van het cmyk kleurmodel (cyaan, magenta, geel en zwart). Zorg ervoor dat je perfect drukklaar bestanden in cmyk-modus zijn ingesteld, niet in rgb. In deze gaan we -nogmaals- uit van het standaard druk proces.

5. Lettertypes

Lettertypes insluiten in je bestand? Zorg ervoor dat je de lettertypebestanden bijvoegt (bespaar geld) of lettertypes omzet in contouren/outline, zodat er geen compatibiliteitsproblemen optreden.

6. Controleer en corrigeer fouten

Controleer je bestand zorgvuldig op spelfouten, grammaticafouten en ontwerpfouten. Een nauwkeurige proeflezing is essentieel om kostbare herdrukken te voorkomen.

7. Vraag om proefdrukken

Voordat je je definitieve en perfect drukklaar bestanden naar de drukker stuurt, vraag om proefdrukken. Dit helpt je eventuele problemen op te sporen en op te lossen voordat de massaproductie begint.

8. Samenwerking met professionals

Als je niet zeker bent van je bestandsvoorbereiding, overweeg dan om samen te werken met professionals. Square Design kan ervoor zorgen dat je bestanden voldoen aan de hoogste normen voor drukklaarheid.

Bespaar geld, tijd en stress door je bestandsvoorbereiding serieus te nemen. Met de juiste bestanden voorkom je vertragingen en onnodige kosten in het drukproces. Zo werk je naar perfect drukklaar bestanden.

Eefficiënte bestandsvoorbereiding de sleutel is tot een vlekkeloos drukwerkproject. Als je vragen hebt of professionele begeleiding nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te helpen bij het bereiken van drukklaar succes!

3d-ontwerp-en-illustraties-photoshop